Tardor quasi hivernal…

Menú d’HIVERN

ENTRANTS

Per començar: “De calent “, un brou nadalenc

Crema de musclos, galeres i camagrocs.

Una coqueta que fa festa: carabasses de secà i aladroc de la mar

Tartaleta de carabassa, formatge d´ovella Guirra, anxoves i brots de mostassa.
La resta del titot per a més avant

Rotllet de tito amb cansalada i fruits secs.

Les primeres carxofes ben acompanyades

Sípia, carxofa i romesco.
PLAT PRINCIPAL (A TRIAR)

La cuixa rostida però farcida, tot el plat del Palància:

Cuixa de corder, ceba morada d´Amposta i carlota .

Conserves casolanes de carn

Confitades, escabetxos,…

El crep mai falla i amb espinacs de la terra menys encara:

Crep d´espinacs, panses nous i formatge de llet crua de Guirra

Ja es veurà, l´únic cert és que és del Grau:

Peix de la setmana (consultar)
POSTRE

De músic i la seva banda…

PREU: 27 € (inclou pa i servei, aigua i IVA)

El menú es serveix per taula completa

Als fondos van caent les” rosades“, blanques o pardes, la llenya tremola, les ametlles plegades i les garrofes a la saca, les olives ja tenen tot l´oli que han de tindre i la gent del camp va esporgant i llaurant per passar l´hivern. Els tords, desconfiats es mengen les olives que els han deixat i van bevent allà on poden, els dies d´aire encara hi ha vells que preparen el filats i les famílies van pensant en com serà enguany el Nadal.

Desembre de nou, anem acabant un altre any, a les darreries del passat dubtàvem on i com acabaríem aquest: més o menys estem al mateix lloc, amb les il.lusions més projectades, amb més capacitat de perspectiva amb la mateixa necessitat de millora. Mirar més enllà, i tant, però no ha de ser l´única passa, que no es quede en paraules, el nostre projecte està contínuament en evolució.

Estem en mig i ahí és on més es noten les corrents, els nostres pobles encara ballen a dos balls, tenim la terra si, però molt partida i molt depenent dels preus que ens venen de fora: aquestos anys, per les inundacions a California i les sequeres a altres zones, hem tingut treva i els bancals acolleixen moltes noves plantacions. Alguns joves tenen esperança i miren de nou, amb ulls nous les terres de sempre, ojalà no siguen flors d´un dia!, i si ho són que siguen de safrà (que ja estan seques) com deia aquell holandès “un palomo no hace primavera” però a ningú amarga un dolç, ja veurem on queden aquestes noves llums. Nosaltres no pensem canviar el rumb, ens neguem a acceptar que no es puguen fer les coses d´un altra forma, ens neguem a acceptar que la feina de tantes generacions, guanyant bancals a la malea, trencant cada terrós a força d´aixada estreta, no es puga seguir aprofitant. Tenim l´herència, la seva sapiença i en tenim de nova, veurem de que som capaços. De moment, ací seguim, amb treball i il.lusió, perdent cada vegada menys energies en justificacions i arguments i aprenent a enfocar i a afinar el colp, verso a verso… kolpez kolpe…

El dia 10 de desembre és el dia de “Terra Madre”un dia de celebració del producte local i de les nostres varietats, ens tornarem a unir a tota la gent, arreu del món que creu en la seva feina, en la seva terra i en els seus somnis que no són més que la necessitat i el desig de poder viure del nostre treball sense tindre que buscar altres camins sovint massa perillosos. Som gent, som poble, com els mil·lers de persones que segueixen buscant sobreviure: creuant estrets, fondejant illes gregues i enterrant (quan els troven) als seus éssers estimats, som la mateixa gent la diferència és que nosaltres tenim temps de pensar, podem qüestionar-nos que és un tractat de lliure comerç (per a mercaderies clar, no per persones) com el TTIP, si volem que els nostres països participen o no de les guerres globals, també podem jugar a decidir si preferim roï conegut o ens llancem als braços dels nouvinguts, porten coeta o siguen els gendres que tota sogra dessitjaria, encara estem en el punt de decidir si empeltar ferrauel o marcó, empeltre o penjoll o estudiar anglés o alemany. Ara no ens toca patir a nosaltres, la partida no es juga a casa nostra, de moment.

Nosaltres seguirem donant de menjar a qui vullga vindre a casa nostra i amb el que ens donen seguirem apostant pels productors del nostre voltant i per una forma de fer Bona, Neta i Justa. Gràcies per seguir donant-nos l´oportunitat de crèixer!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CA EN FR ES